Sammen med Dansk Industri og Danske Regioner holdt vi i Nordic Health Lab konferencen Sund Skalering den 12. marts 2024.
Her satte vi fokus på, hvordan vi kan udbrede innovation i sundhedsvæsenet, så løsninger kan komme flere til gavn. Derudover havde vi inviteret over 40 forskellige virksomheder, der viste deres løsninger til sundhedsvæsenet.
Under billedet kan du se nogle af de vigtigste budskaber fra oplægsholderne.
Velkomst og intro, Peder Søgaard-Pedersen, DI Life Science.
Det politiske budskab om behov for skalering af de innovative løsninger er ikke forankret alle steder. Borgere skal kunne være selvhjulpne, og sundhedsvæsenet skal kunne mærke værdien.
Vi har jo mål om at være verdens bedste land til at bruge sundhedsteknologi. Derfor skal vi også holde på sundhedsvirksomhederne. Det kræver, at vi rykker fra taler til svære samtaler (hvordan finder vi penge, skepsis over løsninger, lokalvalidering). Derudover skal implementering indtænkes fra start, og det skal være muligt for sundhedsvirksomheder at tjene penge i Danmark.
Martin Magelund, vicedirektør, Rigshospitalet
- Hvad kræver det, hvis vi skal accelerere?
Kulturen for at ville accelerere skal være der. Det samme med incitamenter og organisationer, som fjerner barrierer og understøtter. Derudover skal vi bruge finansiering og samarbejde bedre.
- Hvordan fjerner vi barrierer?
Vi skal gøre juraen forståelig, og italesætte rammer, brug af data, udveksling af teknologier etc. Derudover skal vi finde fælles metode og ressourcer, se på markedsafdækning, effektvurdering, facilitering og understøttelse. Innovation skal frigive ressourcer men ikke nulsumsspil. Vi skal indtænke lånefinansieret skalering.
Testforløb og behovsdrevet innovation (Mette Marklund, cheflæge, Billeddiagnostisk afd. Nordsjællands hosp. og Simon Elliot Thomassen, CEO, NordInsight)
Det er vigtigt at blive eksponeret for nye løsninger, for nogle gange ved man ikke, at man har et behov. Ved at co-create sammen med en virksomhed, kan man skabe en løsning, der passer godt. Men det er vigtigt at sætte rammen under testforløb og give ejerskab til medarbejdere, og at have tålmodighed. For innovation er sjældent en lineær proces.
For virksomheder er det en fordel at lære sundhedsvæsenet at kende indefra, for de tænker anderledes end sundhedsvæsenet, og de skal forstå konteksten og arbejdsgange. Startups kan ikke udvikle løsninger hvis afdelinger/myndigheder ikke åbner dørene til samarbejde.
Nordic Health Lab er en vigtig brobygger og indsamler behov og undersøger startups med OPI-aftaler og jura.
Jesper Juel-Helwig. Stabschef på Rigshospitalet og tid. direktør i Nordic Health Lab
Behovsdrevet innovation – fællessprog for effektvurdering
Vi skal bygge en stærkere bro mellem virksomheder og sundhedsvæsenet og møde sundhedsvæsenets behov. Løsninger skal kunne idriftsættes, og skal skabe et stærke udviklingsmiljø.
Derudover skal vi fokusere på at forbedre valideringsfasen, dokumentere ordentligt allerede første gang, og finde et fællessprog.
Mary Elizabeths Hospital er fremtidens børnehospital og et offentligt-privat partnerskab om udvikling af verdens bedste børnehospital. Hvad er fremtidsperspektiverne ift. skalering?
Merete Lange, Projektdirektør for Mary Elizabeths Hospital og Centerdirektør for Juliane Marie Centeret på Rigshospitalet
Målet er at Mary Elizabeths Hospital kan bidrage til et nyt blik på patientbehandling, som er andet og mere end at diagnosticere sygdom. Partnerskabet bag byggeriet har gjort det muligt at tænke forskning, uddannelse og et sammenhængende forløb ind som en integreret del af byggeriet helt fra projektets start. Det giver enestående muligheder for forskere, og for nytænkning ifht. behandlingsforløb og brugeroplevelsen.
Hospitalet vil teste og afprøve koncepter på Rigshospitalets afdelinger i de eksisterende faciliteter, nye som gamle, og også tests i deres testhus opført netop til dette formål.
Hvad er værdien af innovative løsninger for borgere og medarbejdere i sundhedsvæsenet, og hvordan kan skalering øge den værdi?
Sif Broby Madsen, Chef for It & Digital udvikling i ÆldreSagen
Kirsten Salling, konsulent i Dansk Sygeplejeråd
Velfærdsteknologi kan øge livskvalitet, men udviklingen kræver co-creation med medarbejdere – men også borgere/patienter, så løsningerne passer til målgruppen, og så man ikke overser arbejdsgange etc.
Man skal også tænke både driften og hele implementeringsprocessen ind fra start. Drivfaktor skal ikke kun være for at spare hænder/penge, men på at øge livskvalitet.
Der er mangel på en strategi og modeller for national skalering.
Hvordan styrker vi rammerne for innovation og skalering på tværs af sundhedssektoren?
Adam Wolf, Danske regioner.
Innovation skal bidrage til at fremtidssikre sundhedsvæsnet, frigøre arbejdskraft og øge behandlingskvaliteten. Det skal derfor i højere grad udbredes på tværs af sundhedsvæsenet.
Men vi er dårlige til at udvikle tværsektorielle løsninger. Blandt andet. pga. kassetænkning eller fordi vi hellere selv vil opfinde end at låne noget, der allerede er skabt og velfungerende. Forskning og udvikling finansieres i højere grad end implementering og drift. Der mangler implementeringskompetencer og – ikke mindst – ressourcer til implementering.
Der er derfor behov for et nationalt center for sundhedsinnovation, for at fremme udvikling, afprøvning og national udrulning af arbejdskraftfrigørende sundhedsløsninger. Centret kan sikre identificering og efterspørgsel efter en ny type løsninger på tværs af sundhedsvæsenets sektorer samt danne rammerne for koordinering på nationalt plan. Nordic Health Lab blev nævnt som et naturligt led i denne sammenhæng.
Andre budskaber fra dagen
Det handler altid om patienterne, så leverandørerne skal inddrage kunder/brugere. Samtidig skal det være muligt for sundhedsvirksomhederne at tjene penge i DK.
Vi skal gøre det nemmere for klinkerne at skabe innovation og sørge for, at virksomheder kommer i kontakt med de rigtige. Derudover skal vi implementere det, der allerede findes.